fbpx

Tips för aktiviteter sista terminen i nian

aktiviteter i nian

Sista terminen i nian brukar vara en tid med mycket aktiviteter tillsammans med klassen. Många har gått tillsammans i flera år, en del hela vägen från första klass, och nu ska alla skiljas åt för att börja på gymnasiet!

Klasströjor brukar pryda eleverna denna sista terminen och framförallt under de olika aktiviteter som anordnas både av skolan och privat. Självklart är det viktigt att tänka på sina betyg och att sköta skolan denna sista terminen, men ni ska även se till att umgås och skapa några sista minnen innan ni beger er mot olika gymnasium.

Aktiviteter efter skolan

Efter skolan kan ni ordna olika aktiviteter och bjuda in hela klassen och även lärare om ni vill. Det kan vara kul att både eleverna och lärare träffas för att ha lite roligt tillsammans innan ni ska lämna högstadiet bakom er.

Det viktigaste är att man umgås tillsammans men det kan vara kul och hjälpa stämningen om man planerar en aktivitet. En annan viktig aspekt är att se till att bjuda in hela klassen så ingen känner sig utanför.

  1. Enklare sport utomhus: Ni kan exempelvis spela brännboll, kubb eller någon annan enkel sport som alla kan delta i. Samlas i en park eller stor gräsmatta så ni har plats att springa runt.
  2. Picknic: Möts upp i en park eller liknande i närheten där ni kan lägg at picknicfiltar på marken. Alla tar med sig lite picknic så kan ni sitta och umgås en stund. Ni kan även kombinera detta med punkten ovan.
  3. Ses inomhus: Samlas hemma hos någon av eleverna som har plats och möjlighet för att samlas eller om ni får långa någon del av skolan för att träffas. Under kvällen kan ni spela spel, ordna frågesport på exempelvis kahoot om sådant ni varit med om tillsammans under era år tillsammans i högstadiet eller ha knytkalas med filmkväll.

Klassresa i nian

Klassresor brukar ske i sexan men ni kan även göra en kortare resa tillsammans er sista termin på högstadiet. Ni kan tillsammans komma fram till någon kortare resa eller utflykt som ni kan göra och sedan samla in pengar till detta.

Man behöver inte åka långt för att ha roligt. Beroende på hur mycket pengar ni lyckas tjäna kan ni åka på klassresa utifrån det.

Tips på resor:

  1. Äventyr & badland
  2. Femkamp på nöjesfält exempelvis Gröna Lund eller liknande beroende på var i landet man befinner sig.
  3. Besök en spelhall och kör lagkamp i några olika spel. Finns paket på flera ställen som man kan köpa som femkamp eller liknande. Se vad som finns i er stad.

Klasströjor till aktiviteterna

Den där sista terminen i nian handlar ju om gemenskap och att säga adjö till varandra genom att umgås och fira lite extra. För att stärka den där vi-känslan brukar många köpa in klasströjor som eleverna använder under aktiviteter och vissa av de sista dagarna på högstadiet.

Under alla aktiviteter ni hittar på under er sista tid tillsammans i högstadiet kan ni bestämma att ni ska använda era klasströjor. Då ser alla att ni är från samma klass och ni känner att ni hör ihop.

Samla in pengar till aktiviteter

Om ni vill göra något mer kostsamt tillsammans i klassen kan det vara en fördel att samla in pengar för detta. Börja med att samla in pengar under första terminen i nian eller tidigare. Då har ni alla pengar redo och kan utifrån den budgeten bestämma vilka aktiviteter ni kan genomföra under den sista terminen i nian.

För att samla in pengar kan ni sälja kakor, tidningar med mera. Endast er egen fantasi sätter gränsen.

Senaste nyheterna