fbpx

Planera inför avslutningen

När man går ut nian så brukar det behövas lite planering. Man brukar ha en mindre bal/fest på skolan och en del aktiviteter inplanerade både i och utanför skolan.

Det är stort att gå ut nian, man lämnar grundskolan bakom sig och beger sig ut till gymnasiet. En del flyttar långväga för att gå på ett gymnasium med en inriktning man drömmer om att jobba med i framtiden medan andra håller sig på hemmaplan.

Oavsett vilket brukar det innebära att de flesta träffar nya klasskompisar och klassen man hade i högstadiet splittras.

Eftersom det blir ett avslut och en splittring av klassen så brukar sista terminen fyllas av gemenskap och aktiviteter för att fira att man tar ett steg närmare ut i vuxenvärlden.

Det gemensamma för många nior är användandet av klasströjor. Det är något som blivit väldigt populärt för att öka känslan av gemenskap och att man tillsammans lämnar grundskolan bakom sig.

Vad är klasströjor?

Klasströjor eller även kallade skoltröjor är ofta en hoodie som man sedan sätter ett tryck på. Trycket brukar vara med klass och skolnamn men även ofta ett roligt citat eller liknande. Alla i klassens signaturer ska också tryckas på ryggen såklart!

Det viktigaste att tänka på om man vill ha klasströjor är att vara ute i god tid. Ni vill gärna kunna använda klasströjorna under sista terminen i nian, så beställ dem gärna redan i februari-mars!

Att beställa klasströjor och leverans av dessa går vanligen snabbt. Däremot kan det ta tid innan ni har kommit fram till vilken färg ni ska ha på era klasströjor, vilket tryck ni ska ha samt insamling av pengar och storlekar med mera.

Börja därför redan i starten av nian med att se intresset bland era klasskompisar och ta fram alternativ att rösta på för att ni ska kunna beställa era klasströjor i god tid.

Vet ni att det finns de i er klass som har svårt med ekonomin kan ni arrangera en bakförsäljning eller på annat sätt gemensamt dra in pengar till klasströjor så alla känner att de kan vara med.

Planera avslutningsfest

Det finns inga måsten när det kommer till avslutningsfest när man lämnar årskurs nio. Många skolor arrangerar en bal eller fest för de som går ut nian. Ibland sker denna tillsammans med engagerade föräldrar och på en del skolor är det endast skolan som står för planering och genomförande.

Det kan skilja sig en hel del beroende på vilken skola man går på. Ofta klär man upp sig lite till balen men inte som studentbalen där killarna har kostym och tjejerna har lång balklänning utan kanske en lite enklare klänning eller andra finkläder. Men även här skiljer det sig mycket åt på olika skolor.

Själva avslutningsdagen väljer en del att fira med de närmsta kompisarna från klassen och andra slår på en storslagen fest för hela klassen eller med släkten.

Vilket ni än väljer att göra så är det alltid bra att vara ute med planeringen i god tid. Dels för att se så att de du vill fira med är inne på samma planering som du, men även om ni ska fira på någon specifik plats så kan det behöva bokas då det är en tid när många olika fester äger rum.

Sammanfattning – planera inför avslutning:

  • Klasströjor – ska ni ha detta börja planera i god tid
  • Aktiviteter för sista terminen – planera in egna och med skolan
  • Bal/fest om detta arrangeras av skolan – planera kläder och transport
  • Fest/fika/middag efter avslutningen

Senaste nyheterna